söndag 25 januari 2015

Spinningskurs

Nä inte den sortens spinning som på Friskis och Svettis utan att spinna garn.

I går var jag på kurs i konsten att spinna garn och olika ullsorter på Charlottensdals Gård utanför Borås. Och det är sannerligen en konst för jag hade bara provat en enda gång förut för ett par år sedan och det var inte helt lätt. Det var Marja van Halteren (hon äger Charlottendals gård)  och Kristina Virén som instruerade och förmedla sina kunskaper om denna konst.
Vi fick prova att karda och kamma garn, att spinna på liten slända och även att spinna på spinnrock. 

Turkisk slända
Det var inte lätt ska jag säga, det var många moment att tänka på ffa när du skulle spinna med spinnrocken. Konsten var att mata fram garnet lagom fort, att få det lagom tjockt, att trampa i jämn takt och att få garnet att inte gå av!! Det var lättare sagt än gjort.

Provade en elektrisk spinnrock och det gick lättare, det var ett moment mindre..

Elektrisk spinnrock
Vi fikade, skrattade och koncentrerade oss så att man under stundom hade nog hört en stoppnål falla.

Provade att göra en egen färgblandning, och jag insåg under dagen att det är verkligen ett gediget  hantverk att ta hand om garnet och känner mig rätt så ödmjuk över alla de kvinnor som slitit med detta genom alla år under knappa förhållanden och brist på både värme och ljus.
Färgblender

Spinnkorvar eller ullkorvar
Kommer att prova igen och nu är det bara till att öva och öva och öva.

Mitt första egenspunna garn!!
I övrigt inget nytt.

lördag 17 januari 2015

Morgonstund

Börjar dagen med radion, gott te och ett par varv på min Abingdon-sjal. Bästa sätter att börja en lördag :)

En familjemedlem är redan på jobbet, en sover och en är ute med veden. 

Abingdon växer


Ska varva dagen med skidskytte på TV, stickningen och sista korrigeringen på min projekrapport som jag ska skicka in till skolan på tisdag! Sen är jag KLAR!!

Ha en fin dag! I övrigt - inget nytt

måndag 12 januari 2015

Abingdon

Kunde inte stå emot längre!

Skulle bara prova lite grann och känna på garnet, de fyrkantiga stickorna och för att se om mönstret var begripligt (det är på engelska!).

Garnet - helt ljuvligt, stickorna
Stickorna - man vänjer sig
Mönstret - det visade sig vara bara två varv som ska upprepas 200 gånger :)

Blir nog en sjal som får åka med lite överallt för den kommer bli klar i ett nafs. Den får dock dela sin tid med dotterns "evighetskofta".

Måste man jobba....?

I övrigt - inget nytt

Godispåse för en garnfantast

I lördags var hade jag och min dotter en "mor-dotter-dag" vilket alltid är lika mysigt. Jag ville gärna åka till Tant Kofta på öppen koffert för det var evigheter sedan jag var där och för att jag behövde garn till två nya alster. Dottern ville till köpcentrum för att fika, mysa, köpa nya jeans, kolla på lite kläder och bara strosa runt. 
Vi uppfyllde bådas önskningar :)



Ville kika på Tant Koftas ombyggda garnbod och få inspiration till att sticka mer. Jag är lika taggad varje gång jag åker därifrån, jag vill också bygga om ett uthus till garn stuga. Drömma kan jag alltid göra... får se om hönshuset blir ombyggt någon gång.

Lite garn hade jag ialla fall med mig hem :)

Vacker Filisilk
Dessa fina rosa Filisilk garner ska bli en "Betula" - en fantastisk blad-sjal från första numret av Avmaskat (finns på Avmaskat.se). De skimrar lite men det syns inte på bilden och garnerna är lite ljusare i verkligheten.


Detta grå och beige garnet i återvunnen 100 % bomull, Lang, ska bli en "Abingdon"en sjal jag fann av en slump på Ravelry och som jag bara fastnat för så där jättemycket att jag bara MÅSTE göra den. 

Återkommer när jag börjat :)

I övrigt - inget nytt!


söndag 11 januari 2015

Evighetskofta

Vissa saker blir aldrig färdiga och så är det nog med dotterns kofta. Jag har hållit på med denna koftan hur länge som helst men den verkar aldrig bli klar, det kommer alltid något annat emellan. Trist men sant och nu försöker jag ta mig i kragen och göra färdigt den. En liten bit varje kväll och den blir nog snart klar.

Stormen Egon har gjort dagen lugn och efter att julen åkte ut åkte sticket fram. Imorgon börjar ny hel arbetsvecka med avslut på min utbildning och besök på HK i Danmark, sen är det snart helg igen.


Det gäller all hålla koll på var man är:)
I övrigt - inget nytt

söndag 4 januari 2015

Sista spetsen - check!

Och där var min PopSpot sjal nr 3 klar!
Dessa spetsar är inte roliga att sticka och nu på slutet tyckte jag till och med att det var tråkigt men nu är den klar.

Jag har använt ett nystan Zauberball och tre nystan Alpacka Silke från Sandes garn och den är stickad på Knitpic stickor nr 4.





Nu ska det bara fästas trådar och blockas  - men det blir imorgon :) Måste ju ha något att göra då också..

I övrigt - inget nytt!